e mërkurë, 31 tetor 2007

Ulkopolitiikan Itä-Länsi -turnaus

Täytynee jälleen päivittää blogiakin kun se on tässä kaikkien muiden kiireiden ohella jäänyt..

Lukiossa joutuu tekemään kaikenlaisia tutkielmia milloin mistäkin aiheesta. Nyt työn alla on historian tutkielma 1970-luvun suomalaisesta idänpolitiikasta ja tiedustelupalvelujen toiminnasta. Toisin sanoen lähtökohtanani oli Stasi-listoista käyty keskustelu ja sen alkuperäistaustojen selvittely. Yhtenä lähdeteoksenani on Jukka Seppisen teos: Neuvostotiedustelu Suomessa 1917-1991 Strategia ja toiminta. Seppinen on lähdemateriaalinaan käyttänyt muun muassa Suojelupoliisin arkistoja ja sen tietoja.

Yllättävää minulle oli se tosiasia, että 1970-luvun poliittisen liikehdinnän ja Neuvostoliittoon kohdistuneen mielistelyn, lyhyesti sanottuna suomettumisen, arvostelijana viimevuosina profiloitunut Kansallinen Kokoomus ja sen nuoret toivot, kuten Ilkka Kanerva, Ilkka Suominen ja Pertti Salolainen olivat todellisuudessa erittäinkin hyvissä väleissä Neuvostoliiton suurlähetystön kanssa. Kirjassa esitetään Suojelupoliisin tietoihin perustuvana faktana, että kyseiset nuoret miehet ovat tavanneet Neuvostoliiton tiedustelupalvelun KGB:n yhdysmiehiä useaan otteeseen 1970-luvun aikana.

Suomisen raportoidaan lounastaneen yhdessä KGB:n miesten kanssa ainakin 4 kertaa ja tavanneen useita kertoja myös kotioloissa. Erityisesti Neuvostoliiton lähetystön I sihteeri Feliks Krasnov tuli Suomiselle tutuksi. Ilkka Kanervan henkilökohtaisena KGB/Neuvostoliitto kontaktina on esitetty Anatoli Vasin ja Valeri Silov, joiden kanssa Kanerva lounasti ainakin 4 kertaa ja piti kontakteja yllä aktiivisesti myös muulloin. Erityisesti mieltäni lämmitti Kanervan sanomaksi kerrottu lause, jossa hän tunnusti suurta kunnioitusta Neuvostoliiton kansaa kohtaan. Kaikkein aktiivisin lörpöttelijä kuitenkin on kirjan mukaan Pertti Salolainen, joka on istunut iltaa Neuvostoliittolaisten tiedustelumiesten kanssa useita keroja sekä saunonut heidän kanssaan ahkerasti.

Näitä tietoja lueskellessa tulee varmaankin kaikille selväksi miksei Stasi-arkistoja avata, ainakaan tämän hallituksen aikana. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että Erkki Tuomioja, jota on kokoomuksenkin taholta väitetty aktiiviseksi juuri Neuvostoliiton suhteen, ei omaa minkäänlaisia merkintöjä mistään Neuvostoliittolaisten kanssa käydyistä ravintolailloista tai vastaavista. Mitäköhän mahtaisi Kanervan Iken Condi-kaveri sanoa näistä 1970-luvun touhuista?

Tänäpäivänä käydään keskustelua siitä kuka oli lääpällään itään 70-luvulla mutta käydäänköhän 30 vuoden kuluttua keskustelua siitä kuka oli lääpällään länteen 2000-luvulla? Toivottavasti käydään!