e enjte, 12 qershor 2008

Valmistujaisten vuosi

Julkaistu Viikko-Hämeessä 5.6.2008:


Taas on se aika vuodesta kun tuhannet nuoret ympäri maata ovat päättäneet koulunsa ja suunnanneet katseensa kohti kesän erilaisia rientoja. Suvivirsi laulettiin viime viikonloppuna sadoissa kouluissa ympäri maata. Itse olin sitä laulamassa nyt kahdettatoista kertaa. Tämä kerta oli sikäli ikimuistoinen, että painoin myös valkolakin samassa juhlassa päähäni. Samaan aikaan sen teki kanssani noin 30 000 muuta nuorukaista ympäri Suomea.

Lehdet ovat kovasti hehkuttaneet meidän uusien ylioppilaiden koulu-urakan päättymistä ja sadoista ammattikouluista valmistuneet tuhannet opiskelijat ovat jääneet huomattavasti vähemmälle huomiolle. Mielestäni juuri nämä ammatillisen tutkinnon suorittaneet pitäisi huomioida erityisen tarkasti, sillä hehän ovat täysin valmiita aloittamaan työelämässä jo nyt. Heidän urakkansa koulumaailmassa on ihan oikeasti ohi, kun taas ylioppilailla se jatkuu vielä vuosia.

Nyt viikonloppuna onkin luvassa hieman toisenlaiset valmistujaiset. Silloin nimittäin valmistuu puolueellemme yksi puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa ja puoluesihteeri lukuisten kandidaattien joukosta. Takana on armoton, yli kahden kuukauden urakka, jonka aikana kokelaiden kyvyt ja osaaminen on mitattu erilaisissa paneeleissa ja keskustelutilaisuuksissa. Huomenna ratkeaa kenelle 350-jäseninen "tutkintolautakunta" antaa parhaat arvosanat ja valtakirjan puolueen johtoon. Valinta on vaikea mutta uskon, että viisaat puoluekokousedustajamme löytävät johtotehtäviin ne kaikkein parhaimmat.

Julkisuudessa on keskusteltu laajasti tulevasta puheenjohtajasta ja hänen persoonastaan. Toki siitä pitääkin keskustella mutta hiukan hirvittää, ettei kukaan ole juurikaan noteerannut sitä, että samassa kokouksessa valitaan myös varapuheenjohtajat ja puoluesihteeri. Erityisesti puoluesihteeri tulee olemaan tärkeässä asemassa puolueen järjestöllisen- ja käytännön työn tekemisessä. Mielestäni kokousedustajien tuleekin kiinnittää erityistä huomiota kaikkein pätevimmän puoluesihteerin valitsemiseen, sillä hänhän sitä arkista aherrusta puolueessa johtaa, joka meille rivijäsenille tuntuu olevan kaikkein tärkeintä. On sikälikin hieman ihmeellistä, ettei puoluesihteeripeliä ole puolueemme osalta käyty julkisuudessa vaikka rakkaan Keskustan puoluesihteerikisaa seurattiin julkisuudessa hyvin tarkasti Keskustan tehdessä samaa valintaa viime puoluekokouksessaan.

Puoluesihteeri on myös se henkilö, joka yhdessä puoluejohdon kanssa luotsaa puoluettamme kohti seuraavia valmistujaisia, jotka ovat jo lokakuussa. Lokakuussa valmistuu nimittäin koko joukko kuntapäättäjiä jokaiseen Suomen kuntaan. Osittain puoluekokouksen tämän viikonlopun päätöksistä riippuu se, kuinka monta näistä valmistuvista kuntapäättäjistä on demareita.

Näissä lokakuun valmistujaisissa on meillä demareilla se etu, että erityisesti pienten kuntien kepulaiset pakoilevat nyt vastuutaan tulevista kuntaliitoksista ja jäävät pois valtuustoista. Suurimmat ääniharavat jäävät pois ja uusia saattaa olla vaikea saada tilalle. Onneksi meillä demareilla on rohkeutta kohdata myös nämä haasteet ja kantaa rohkeasti vastuu. Ja mikäs sitä vastuuta on kantaessa jos lopputulos on hyvä. Eikä lopputulos voi olla huono kun me demarit olemme sitä sankoin joukoin toteuttamassa!

Itsekin tässä ajattelin näitä kuntaliitoksia eräänä päivänä ja totesin, että nehän ovat aivan loistojuttu, nimittäin ennen täältä Hämeenkoskelta oli Hämeenlinnaan matkaa 45 kilometriä mutta vuodenvaihteen jälkeen tuskin kymmentäkään! Vielä kun saataisiin vedettyä tuo Lahti vähän lähemmäksi, niin mikäs täällä Hämeenkoskella olisi elellessä!

Hyvää kesää kaikille!

2 komente:

Anonim tha...

Miikka, oletko harkinnut uraa valtakunnan politiikassa? Seurattuani läheltä esiintymisiäsi ja kehittymistäsi pitäisin erinomaisena, jos olisit. Harvalla yhtä nuorella on vastaavanlaista kuntapolitiikan sekä yleispolitiikan tuntemusta.

Seuraava askelma voisi olla esimerkiksi Demarinuorten puheenjohtajuus? Sinunlaisellesi moniosaajalle löytyisi varmasti kannatusta.

Miikka Lönnqvist tha...

Aluksi täytyy kiittää mitä imartelevimmista sanoista!

Kyllähän sitä kiinnostusta olisi vaikka mihin mutta kohdallani ongelma löytyy varmastikin siitä, etten vaikuta minkään suuremman taajaman kunnallis- enkä puoluepolitiikassa. Se luo haastetta esimerkiksi eduskuntavaalien kampanjointia ajatellen... Kyllä vakaa aikomukseni olisi kuitenkin päästä ehdokkaaksi seuraavissa eduskuntavaaleissa, jotta pääsisin katsomaan mitä kampanjointi hieman isommissa vaaleissa olisi.

Mitä tulee Demarinuoriin, niin yritin viime liittokokouksessa varapuheenjohtajan paikalle muttei kannatukseni riittänyt mihinkään. Mutta yrittänyttähän ei laiteta ja siksi ajattelin asettua vpj-ehdokkaaksi myös 2010 liittokokouksessa, mikäli tukea löytyy...